כמה פעמים שמעת אם לא תאכל מספיק חלבון לא תגדל! למה צריך אבקת חלבון? לפניכם הסבר על סוגי חלבון ותשובות לשאלות שלכם!
כמה פעמים יצא לכם לשמוע את המשפט אם תאכל הרבה חלבון אתה תשמין, אבקות חלבון זה לא בריא – יכול לגרום לנזק בריאותי בגוף שלכם.
אלו רק חלק קטן מהמשפטים ששומעים ביום יום לגבי החלבון המדובר ביותר בעולם הספורט וחדרי הכושר.
כל מתאמן מתחיל, ותיק, מקצוען או מתאמן בחדר כושר כתחביב שומע הרבה שיחות לגבי סוגי חלבון, מתי מותר לקחת אבקת חלבון, האם זה טוב אחרי אימון או לפני אימון, האם זה בריא או לא בריא ועוד משפטים בסגנון הזה, חלק מהמשפטים נכונים וחלק לא נכונים לגבי חלבון.
חלבון – ממה הוא בנוי
חלבונים הם מולקולות המורכבות מיחידות בסיסיות הנקראות חומצות אמינו וישנן מעל 300 חומצות אמינו בטבע, חשוב לציין שמתוך 300 רק ל20 יש תפקיד בבניית חלבונים.
חומצות האמינו מתחלקות לשלוש קבוצות:
- חומצות אמינו חיוניות (8) – אלו חייבות להגיע מהתזונה כי הגוף אינו מסוגל לייצר אותן, הן כוללות לאוצין, איזולאוצין, ואלין (BCAA), ליזין, מתיונין, פנילאלנין, טריפטופן וטראונין.
- חומצות אמינו חצי-חיוניות (2) – היסטידין וגלוטמין, במצבים מסוימים כמו פעילות גופנית אינטנסיבית, גדילה, או מחלה, הגוף עשוי להזדקק לכמויות גדולות יותר מאלו שהוא מסוגל לייצר ולכן במצבים כאלו משתמשים בתוספי תזונה.
- חומצות אמינו לא חיוניות (10) – הגוף מסוגל לייצר אותן מחומצות אמינו אחרות ומפחמימות.
סוגי חלבון – אבקות חלבון, מקורות תזונתיים
חלבון מי גבינה – Whey Protein
חלבון מי גבינה הוא מרכיב טבעי המהווה חלק קטן אך משמעותי מחלב פרה, בעוד שהוא מהווה רק כחמישית מסך החלבון בחלב, איכותו התזונתית יוצאת דופן.
יתרונות ייחודיים:
חלבון מי גבינה מתאפיין בערך ביולוגי גבוה במיוחד של 104%, מה שהופך אותו למקור החלבון היעיל ביותר הידוע בטבע.
יכולתו להתמוסס במים מאפשרת ספיגה מהירה בגוף, מה שהופך אותו לאידיאלי עבור מגוון אוכלוסיות, מתינוקות ועד קשישים, וגם לאנשים עם רגישויות עיכול.
חלבון מי גבינה מצטיין בריכוז גבוה של חומצות אמינו החיוניות לבניית שרירים ולהתאוששות מפעילות גופנית.
שימוש ומקורות:
מומלץ לצרוך חלבון מי גבינה לפני, במהלך או מיד לאחר פעילות גופנית.
למרות שהוא נמצא במוצרי חלב טבעיים כמו יוגורטים או גבינות, ריכוזו בהם נמוך יחסית, לכן, תוספי תזונה הם המקור העיקרי לצריכת חלבון מי גבינה בריכוז גבוה.
סוגי חלבון:
– אבקת חלבון Galvanize Max Whey
– אבקת חלבון ISO XP מכיל 22 גרם חלבון למנה
חלבון קזאין
חלבון קזאין הוא חלבון חלבי המהווה כ-80% מהחלבון בחלב פרה, הוא מקור תזונתי ייחודי.
בניגוד לחלבון מי גבינה המתאפיין בספיגה מהירה, הקזאין נספג לאט יותר בגוף, מספק אספקה יציבה של חומצות אמינו לאורך זמן.
תכונה זו הופכת את הקזאין לאידיאלי לצריכה לפני השינה או בזמנים ארוכים בין ארוחות.
הוא תורם לשמירה על מאזן חלבון חיובי, מסייע בבניית שריר ומונע פירוק רקמות.
קזאין עשיר בחומצות אמינו חיוניות, במיוחד בגלוטמין ופרולין, הוא גם מקור טוב לסידן התורם לבריאות העצם.
למרות יתרונותיו, חשוב לזכור שחלק מהאנשים רגישים ללקטוז או לחלבון החלב.
איך מחשבים את כמות החלבון שצריך ביום?
קודם כל חשוב שתדעו שמומלץ שתחשבו את כמות החלבון שאתם צריכים לצרוך ביום.
לפניכם הסבר כיצד תדעו כמה חלבון צריך ביום:
לפי המלצות המקובלות מחברות גדולות העוסקות בספורט ותזונה ממליצים על צריכת חלבון יומית בין 1.5 ל2.5 גרם חלבון לכל ק”ג משקל גוף ישנם כאלו שממליצים גם על כמות חלבון גדולה יותר אך 1.5-2.5 זה ההמלצה האידיאלית.
כלומר אם אדם שוקל 80 ק”ג אז הוא יצרוך בערך 160 גרם חלבון ליום.
באבקות חלבון לרוב יש 22-25 גרם חלבון בממוצע ישנם אבקות חלבון שמספקות יותר גרם חלבון וישנם כאלו שפחות אך אם אדם צורך פעמיים ביום את האבקת חלבון הוא מגיע ל40-50 גרם חלבון ביום ואת יתר החלבון שצריך לצרוך (כמובן כל אדם לפי משקל הגוף שלו) אתם תצרכו באמצעות התזונה שלכם אם זה קופסאת טונה, קוטג’ וכדו’.
לסיכום, לאחר שקיבלתם את כל התשובות לשאלות שלכם בנושא סוגי חלבון במידה ואתם מעוניינים לצרוך כמות גדולה יותר של חלבון אנו מציעים לכם מבחר אבקות חלבון לבחירתכם האישית ולפי הטעם שאתם אוהבים!